Subotica Sajam
POKRETNA IZLOŽBA PROIZVODA
14.06.2011

Zadnja stanica predstavljanja proizvođača iz Mađarske u severno-bačkim naseljima u sklopu IPA-projekta bila je Bačka Topola, gde su proizvođači iz južne Mađarske svoje proizvode predstavili u okviru vašara, koji je organizovan na Duhove. „Jačanje privredne saradnje na planu integralne poljoprivredne robne ponude u pograničnom prostoru Srbije i Mađarske" je naslov zajedničkog projekta, u okviru kojeg je pokretna izložba koja je jednostavno nazvana rodšou, krajem maja je gostovala u 4 mađarska (Segedin, Domasek, Hodmezevašarhelj i Senteš), odnosno početkom juna u 4 severno-bačka naselja (Čantavir, Subotica, Bajmok, Bačka Topola).

S ukusom aranžirani proizvodi postavljeni se na tezgama, koja su izrađena za ovu priliku i koja su svojim jedinstvenim izgledom plenila poglede u pojedinim gradovima, naseljima.

Projekat u okviru IPA prekograničnog programa saradnje Mađarska-Srbija zajedno su podneli Subotica i Segedin, koji je dobio finansijsku podršku Evropske unije, i koji je realizovan od strane dva grada kao i JKP „Subotičke pijace" i Veletržnice d.o.o. iz Kiškundorožme.

Direktorku Veletržnice d.o.o. Dr Santo Katalin Terek u Bačkoj Topoli  smo zamolili, da sumira rezultate projekta:

- Ovo je bila veoma dobra inicijativa, i cilj, zbog kojeg je projekat stvoren, dakle, da međusobno približimo proizvođače i trgovce koji žive u pograničnom prostoru, to smo postigli, pošto su već formalno stupili u kontakt. Iako postoje mišljenja, da je potrebno još dugo vreme, da bi se proizvođači sa svojim proizvodima i jedne i druge zemlje pojavili na drugoj strani granice, ja ipak mislim, da će to uslediti relativno brzo.  Ne treba čekati puno za to, jer u prometu poljoprivrednih proizvoda između dve zemlje već sada nema carina, dakle moguć je promet roba.

Nakon završetka pokretne izložbe kratku ocenu smo zatražili i od Maćaša Fodora,  direktora komercijalnog i finansijskog sektora JKP Subotičke pijace":

- Mislim da je pokretna izložba, ali i dosad realizovani deo IPA projekta je postigao zacrtane ciljeve.   Naročito sam zadovoljan održanim izložbama u Bačkoj Topoli i u Subotici, pošto je tom prilikom bilo i puno posetilaca, ali su obavljeni i brojni stručni razgovori prilikom predstavljanja proizvođača iz Mađarske. Do toga je došlo možda i zbog toga, što su slični uslovi proizvodnje, ali postoje razlike u izboru sorti, drugačiji su uslovi plasman, pa je razumljivo, da svakoga interesuje, kako su prevazišli nastale probleme na jednoj i na drugoj strani granice.

 

Povratak...

copyright © 2009  Subotičke pijace  all rights reserved
početna          o nama          pijace          informator          kvalitet          barometar          javne nabavke          kontakt         

menadžment

istorija

o subotici

dokumenti

mlečna

teslina

zelenac

kvantaš