Subotica Sajam
Za Subotičane tradicija - za goste atrakcija!
14.01.2016

"Teško bi bilo zamisliti centar Subotice u vreme božićnih i novogodišnjih praznika bez ovih kućica", rekao je u prolazu jedan Subotičanin 14. janura, u vreme kada su radnici JKP "Subotičke pijace" počeli demontažu opreme nakon završetka petog Zimskog vašara "Winterfest" .

Ova opaska verovatno najbolje ilustruje kako Subotičani doživljavaju ovu manifestaciju, prihvatajući je kao sastavni deo pretpraznične i praznične, božićno-novogodišnje atmosfere u gradu.     Za Subotičane je "Winterfest" sada već tradicija, a za goste Subotice u vreme praznika prava atrakcija.

Veliki deo od oko dve hiljade domaćih i inostranih gostiju subotičkih hotelijera i ugostitelja, koji su na Paliću i u Subotici dočekali novu godinu, prošetao je i Malim korzom i obišao gotovo svaki štand učesnika "Winterfesta". Većina za ovu manifestaciju kaže da "dobro stoji Subotici", da se savršeno uklapa u ambijent centra grada i da  ima atraktivnu ponudu. Neki svrate samo da bi pojeli kolač na žaru, neki dođu u potrazi za suvenirom koji će poneti iz Subotice, a ima i onih koji dođu isključivo da kupe regionalne i lokalne specijalitete domaće hrane, naročito suhomesnate proizvode kao što su ljute mađarske kobasice, kulen, kravji i koziji sirevi i slično.

Učesnici Zimskog vašara "Winterfest" se takođe slažu da je ova manifestacija veoma značajna, kako za promociju i prodaju njihovih proizvoda tako i za Suboticu, jer na specifičan način dopunjuje programsku ponudu grada u vreme božićno-novogodišnjih praznika.

Iako nerado govore o vlastitom poslovanju, gotovo svi proizvođači i prodavci robe različite vrstejedinstveni su u stavu da je promet koji su ostvarili osetno manji nego ranijih godina. To uglavnom pripisuju sve slabijoj platežnoj moći kupaca i sve većoj konkurenciji.

Naime, na ovogodišnjem "Winterfestu" je učestvovao rekordan broj od oko sedamdeset izlagača, a značajan deo stalnih učesnika je na bazi iskustava iz ranijih godinaponudu pokušao je prilagoditi najčešćim zahtevima potencijalnih kupaca. To je nesumnjivo uticalo da se isti ili slični artikli mogu pazariti na više štandova, pa tako i na pojedinačne promete dela izlagača.

Prema rezultatima male ankete koju smo sproveli, najzadovoljniji su učesnici i izlagači koji su prvi put učestvovali na ovoj manifestaciji.

- Veoma smo zadovoljni iako smo prvi put imali štand na "Winterfestu" - kaže Zorica Crnjanski, vlasnica radnje a za proizvodnju domaćih kolača "Krancla" iz Čuruga. -  Dobro poznajemo i Suboticu i Subotičane, a verujem i da oni sve više prepoznaju našu ponudu, naročito štrudle sa makom, orasima i višnjama. Veoma rado dolazimo na vaše manifestacije. Prošle godine smo bili na sajmu domaće hrane "Ukusi tradicije", učestvovali smo na "Interetno festivalu" i manifestaciji za Dan grada Subotica. Svaki put je bilo dobro, bilo je dosta kupaca, a ono što nas najviše raduje je što većina bila po nekoliko puta. Neki su dolazili skoro svaki dan, a ima i onih sa kojima smo i dalje u kontaktu. Zato se iskreno nadam da ćemo imati priliku da učestvujemo i naredne godine.

Cilj preduzeća "Leta SNB" sa Palića je bio da na petom "Winterfestu" promoviše svoje proizvode, među kojima se ističu pekmez od kajsija, slatko od jagoda i višanja i sušeno povrće i voće.

- Mi smo mlado preduzeće i naši proizvodi se tek probijaju na tržište pa nam je ovo bila prilika da direktno razgovaramo sa kupcima, organizujemo promocije i degustacije - kaže Srđan Uzelac iz preduzeća "Leta SNB". -  Dakle, nismo bili fokusirani na promet nego na promociju, a generalno smo veoma zadovoljni. Od drugih, iskusnijih učesnika "Winterfesta" smo čuli da je promet manji nego ranijih godina, da je nešto slabija i frekvencija ljudi, ali o tome ne možemo suditi jer nemamo iskustva te vrste. Tokom novogodišnjih praznika smo imali prilike da svoje proizvode ponudimo i turistima iz Francuske, Rumunije i Bugarske, na primer, koji su dolazili da obiđu ovu manifestaciju. Rečju, za nas je "Winterfest" dobro i lepo iskustvo. Jedino što nam se nije svidelo je veliki broj zatvorenih štandova baš u vreme kada je Subotica puna gostiju i kada je frekvencija kupaca veća. To ne ostavlja dobar utisak na posetioce, pa učesnici ove manifestacije ubuduće treba da vode više računa o svom radnom vremenu.

Organizator Zimskog vašara "Winterfest" je Javno komunalno preduzeće "Subotičke pijace", koje petu godinu zaredom ovu manifestaciju priprema i vodi uz podršku lokalne samouprave Grada Subotica. 

Povratak...

copyright © 2009  Subotičke pijace  all rights reserved
početna          o nama          pijace          informator          kvalitet          barometar          javne nabavke          kontakt         

menadžment

istorija

o subotici

dokumenti

mlečna

teslina

zelenac

kvantaš