Subotica Sajam
Promocija pijaca i domaće hrane
14.06.2016

Na petoj manifestaciji „Dani pijaca Srbije" i šestom Sajmu domaće hrane, vina i rakije "Ukusi tradicije", koji su od 10. do 12. juna održani u centru Pančeva, učestvovalo je više od pedeset izlagača iz gotovo cele Srbije. Među njima su bili proizvođači domaće hrane, vinari, vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, ljudi koji se bave starim zanatima i rukotvorinama i nekoliko udruženja.

Obe manifestacije su zamišljene kao događaji na kojima se promovišu proizvođači domaće hrane i zanatskih proizvoda, naročito oni koji svoje proizvode plasiraju na pijacama u celoj Srbiji. Otvarajući pete "Dane pijaca Srbije 2016" i šesti Sajam "Ukusi tradicije", gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov je rekao da je značaj ovih manifestacija za Pančevo višestruk, kako za ekonomiju, tako i za turizam.

-  Ovo je jedan od načina da unapređujemo lokalnu ekonomiju i promovišemo proizvođače domaće hrane. Tim pre jer oko 80 odsto teritorije grada Pančeva čini poljoprivredno zemljište. Mala i srednja preduzeća i poljoprivredna gazdinstva ovde imaju priliku da promovišu svoje proizvode, a mi da im pomognemo, unapredimo lokalnu ekonomiju i pospešujemo ruralni razvoj. Veoma je važno što na ovaj način pokazujemo i brigu o pijačnim uslugama i pijacama koje uspevaju da odole hipermarketima  i predstavljaju im kvalitetnu konkurenciju svojom ponudom. Tu prvenstveno mislim na sveže voće i povrće, koje na pijacama plasiraju poljoprivredna gazdinstva, sveže meso  i mesne prerađevine, sir i sve ono što dolazi iz domaće proizvodnje - naglasio je na otvaranju ‚‚Dana pijaca Srbije 2016"gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov.

Učesnici petih "Dana pijaca Srbije" i šestog Sajma "Ukusi tradicije" su Pančevcima na tezgama i prodajnim štandovima na Trgu Kralja Petra I ponudili bogat asortiman domaće hrane, od čuvenog srpskog kajmaka i kozijeg sira, preko domaćih pekmeza i slatkog do vrhunskog kulena idomaćih kobasica. Bilo je i tradicionalnih zanatskih proizvoda, kao što su opanci, vašarskih slatkiša, a među poslasticama se isticao "kolač na žaru" koji je po tradicionalnoj mađarskoj recepturi pripremala zanatska radnja "Poky Extra", član Udruženja "Ukusi tradicije" iz Subotice.

Da doživljaj za posetioce bude kompletan pobrinuo se tamburaški ansambl "Ravnica" iz Subotice, koji je na muzičkom paviljonu u večernjim satima održao koncert pred oko petsto oduševljenih posetilaca.

Manifestacije, koje je podržala i lokalna samouprava Grada Pančeva, organizovali su Poslovno udruženje "Pijace Srbije" u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem "Zelenilo" Pančevo i Udruženjem "Ukusi tradicije" iz Subotice.
Povratak...

copyright © 2009  Subotičke pijace  all rights reserved
početna          o nama          pijace          informator          kvalitet          barometar          javne nabavke          kontakt         

menadžment

istorija

o subotici

dokumenti

mlečna

teslina

zelenac

kvantaš