Subotica Sajam
Pijačna ponuda iz drugog ugla - jabuka
30.09.2016

Jabuka (Malus) je rod drvenastih biljaka iz familije Rosaceae  Postoji između 25 i 50 vrsta jabuke i preko 7.500 kultivara domaće jabuke. Domaća jabuka je listopadno drvo visine do 12 metara, sa gustom krošnjom. Plod sazreva krajem leta i tokom jeseni. Jabuka je najvažnija listopadna voćka, a ljudi širom sveta od davnina plodove jabuke koriste kao hranu i lek.

Poreklo

Postoje podaci da je jabuka gajena još od mlađeg kamenog doba (neolita). Jabuka je poreklom iz Azije gde su rasprostranjene 23 od 33 vrste jabuke (Malus Miller). Područje Kine i Himalaja ima najveći izbor vrsta i formi ove voćke. Iz ovih područja jabuka je postepeno prodirala u Iran, južna pobrđa Kavkaza, predele gornjeg toka Tigra i Eufrata i dalje na zapad (Mala Azija i Grčka).

Stara Grčka je prva zemlja u Evropi u kojoj se počela gajiti jabuka. Prve pisane podatke o gajenju jabuka u Staroj Grčkoj navodi pisac Teofrast. Iz Grčke jabuka se širila po Rimskoj imperiji, a Rimljani, Germani, Kelti i Sloveni su raširili uzgoj jabuka po Apeninskom i Balkanskom poluostrvu, Evropi i Britanskim ostrvima.

Proizvodnja

Najpovoljniji uslovi za uzgoj jabuka su u Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Prema podacima FAO (Međunarodna organizacija za poljoprivredu i ishranu), u svetskoj proizvodnji kontinentalnog voća jabuka zauzima prvo mesto sa proizvodnjom od 63 miliona tona godišnje. Jabuka se gaji na površini od oko 5 miliona hekatara, a iako se može naći na svih šest kontinenata, najveći deo  uzgoja koncentrisan je u Aziji, Evropi i Severnoj Americi.

Azija je kao kontinent najveći svetski proizvođač sa oko 57 odsto ukupne svetske proizvodnje. Proizvodnja jabuke u Evropi čini oko 25 odsto, a u Severnoj Americi se proizvodi oko 8 odsto ukupne svetske produkcije ovog voća.

Prema dostupnim podacima prosečna godišnja proizvodnja jabuke u Srbiji je tokom poslednjih destak godina na nivou od oko 250 hiljada tona.

Lekovitost

Sočna i ukusna jabuka oduvek je poznata po koristima za zdravlje. Dokazano je da jabuka pozitivno utiče na smanjenje holesterola u krvi i zaštitu od arterioskleroze, snižavanje krvnog pritiska, stabilizaciju šećera u krvi, zaštitu srca i krvnih sudova, smanjnje virusnih infekcija, ublažavanje stomačnih problema, poboljšavanje rada bubrega itd.

Brojna istraživanja su dokazala pozitivan uticaj jabuke na zdravlje čoveka. Među poslednjim otkrićima je i da dve porcije ovog voća nedeljno smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 za 23 odsto u poređenju sa onim ljudima koji jedu manje od jedne porcije mesečno.

Jabuka se smatra i prirodnom četkicom za zube jer pomaže da se očiste naslage hrane između zuba. Abrazivna tekstura jabuke stimuliše desni i uklanja naslage, dok blago kiseli ukus podstiče lučenje pljuvačke koja spira plak.

Studije su pokazale i da ljudi koji jedu tri jabuke na dan lakše gube kilograme. Ovo voće ima malo kalorija, a prepuno je vode i vlakana što svakoga ko jede jabuke čini sitim.

Iako se u ishani koristi na različite načine, od sokova do poslastica, sveža jabuka je najkorisnija za zdravlje čoveka i zaslužuje značajno mesto na porodičnoj trpezi. 

Povratak...

copyright © 2009  Subotičke pijace  all rights reserved
početna        o nama        pijace        informator        kvalitet        barometar        javne nabavke        kontakt