Subotičke pijace
Subotica Sajam
Godina rodna - promet slabiji!
24.10.2016

Na Kvantaškoj pijaci je u subotu, 22. oktobra, održan Vašar zimnice koji je Javno komunalno preduzeće "Subotičke pijace" organizovalo po petnaesti put. Dan je bio sunčan i lep, ponuda bogata, a cene pristupačne. Međutim, bilo je vidljivo da je i prodavaca i kupaca manje nego ranijih godina.

- Ponuda na Kvantaškoj pijaci, pa tako i na Vašaru zimnice, uvek zavisi od vremenskih prilika i godišnjeg doba - kaže Gabor Varga (Varga Gábor), poslovođa Kvantaške pijace. - Oktobar je period kada je na pijaci bogata ponuda povrća za zimnicu i kasnog voća, naročito jabuka, ali veliki broj poljoprivrednih proizvođača je ove nedelje imao problema zbog kiše koja je padala nekoliko dana. Vreme je, na primer, neke sprečilo da vade peršun i šargarepu, ali moram reći i da se poslednjih nekoliko godina polako smanjuje interesovanje za prodaju na pijacama, jer veliki broj poljoprivrednika dobar deo svog voća i povrća proda direktno iz gazdinstva. Značajan deo čuva rezervisana mesta na Kvantaškoj pijaci, ali dolazi ređe nego ranije.

Kupci prepoznaju kvalitet

Sva istraživanja su potvrdila da kupci koji odlaze na pijace najviše vole da pazare direktno od proizvođača. Vašar zimnice je i ovoga puta potvrdio da su pijace jedina mesta trgovine na kojima se susreću proizvođač i kupac. Dobroj atmosferi doprinelo je i lepo vreme, a veliki broj poljoprivrednih proizvođača prvenstveno je očekivao svoje stalne kupce, sa kojima se obavezno i porazgovara.

To nam je potvrdio i Čaba Mesaroš (Mészáros Csaba), proizvođač jabuka sa Palića, koji već četiri godine redovno prodaje svoju robu na Vašaru zimnice.

- Dolazim zbog stalnih mušterija koje me prepoznaju i redovno kupuju moje proizvode - priča Čaba Mesaroš. - Sa njima puno pričam, jer veliki broj želi da zna šta kupuje i traži kvalitet. Dosta razgovaramo o upotrebi hemijskih sredstava za zaštitu bilja, jer se šire informcije koje nisu tačne. Tačno je da tokom cele sezone moramo brinuti i ulagati u zaštitu, ali mi smo ove godine samo dva puta prskali jabuke hemijskim sredstvima koja štite plod. Svi ostali tretmani su bili vezani za zaštitu stable jabuke od bolesti, prihranu i slično.

Čaba Mesaroš uzgaja jabuke na 16,5 hektara, a godišnje ima rod od oko 25 vagona. Veći deo proizvodnje plasirao je kupcima iz Rusije, a jabuke prodaje i na pijacama u Subotici, Čantaviru, Bačkoj Topoli i Vrbasu.

- Ova godina je bila dobra - kaže Mesaroš. - Kod nas nije bilo leda pa smo imali oko 95 odsto roda prve klase. Zadovoljan sam i prometom na pijacama. Kod nas kupci vole velike jabuke, a ove godine imamo dobar rod i nudimo ga po dobrim cenama.

Slabija kupovna moć potrošača

Poljoprivredni proizvođač iz Horgoša, Andrea Bate (Baté Andrea), ponudila je kupcima na Vašaru zimnice svež peršun, šargarepu i krompir. Poljoprivredno gazdinstvo Bate proizvede godišnje oko jedan vagon povrća.

- Šargarepa je dobro rodila, a peršun slabije - priča Andrea Bate. - Nisam baš zadovoljna cenama koje postižemo, jer smo morali mnogo ulagati u proizvodnju.      

Lukač Bate (Baté Lukács) kaže da na Vašaru zimnice učestvuje svake godine. I on konstatuje da je prodaja na pijaci slabija, što uglavnom pripisuje slabijoj kupovnoj moći potrošača.     

- Mi prodajemo ono što sami proizvedemo i trudimo se da kupcima ponudimo najbolje. Mnogo ulažemo u proizvodnju jer drugačije ne možemo očekivati dobar rod. Iako je slabija nego ranijih godina, prodaja na pijacama nam je značajna i nastavićemo da dolazimo na Kvantašku pijacu.

Na pijacama i dalje ima mnogo kupaca, ali većina troši manje, uglavnom kažu svi naši sagovornici koji su svoje proizvode ponudili na Vašaru zimnice.

Slično misli i Čedomir Pađen iz Tavankuta, koji je u ponudi imao papriku, kruške, krompir ... On upravo zato kaže da je Vašar zimnice događaj koji treba nastaviti negovati jer je prilika da se pijace popularišu i da se pozovu i kupci koji se ovde ne snabdevaju svakodnevno.Povratak...

copyright © 2009  Subotičke pijace  all rights reserved
početna          o nama          pijace          informator          kvalitet          barometar          javne nabavke          kontakt         

menadžment

istorija

o subotici

dokumenti

mlečna

teslina

zelenac

kvantaš