Subotica Sajam
Ilinka Vukoja: Sve što zaradimo ulažemo u pijace
30.01.2017

Javno komunalno preduzeće "Subotičke pijace" je tokom 2016. godine poslovalo uspešno, odnosno u skladu sa ciljevima koji su planirani. Iako se bilansi još rade, izvesno je da će finansijski rezultat biti pozitivan, a očekuje se i dobit od oko 2 miliona dinara. 

- Finanisjki smo ostvarili rezultat koji smo planirali - kaže Ilinka Vukoja, direktorica JKP "Subotičke pijace". - Iako smo tokom poslednje dve godine poslovali bez velikih promena, moramo biti zadovoljni jer je preduzeće finansijski stabilno,  a uspevamo i da realizujemo sve planove vezane za tekuće održavanje pijaca. Da je to uspeh potvrđuje i činjenica da cene usluga nismo menjali od 2012. godine, da se kao i sve pijačne uprave u Srbiji sve intenzivnije borimo sa konkurencijom koju su pijace dobile u supremarketima, te da su nam prošle godine prihodi od organizacije Sajma privrede bili manji od očekivanih.

Ilinka Vukoja naglašava da je za stabilno i uspešno poslovanje podjednako važno i što je kolektiv JKP "Subotičke pijace" opredeljen da štedi gde god je to moguće, te da se sva slobodna sredstva ulažu u poboljšanje uslova rada na pijacama.

- Mi smo svesni da vlastitim prihodima ne možemo realizovati neku veću i ozbiljniju investiciju, kao što je na primer rekonstrukcija Mlečne pijace - kaže Ilinka Vukoja. - Međutim, trudimo se da poslujemo racionalno i da sva slobodna sredstva opredeljujemo za investicije. Dobar primer takve poslovne politike je izgradnja mlečne hale na pijaci „Zelenac" u 2015. godini. Ovu investiciju, vrednu oko 5,5 miliona dinara, realizovali smo sopstvenim sredstvima, omogućili kupcima na Prozivci da se lako kvarljivim namirnicima snabdevaju na bezbedan način, u savremnom i dobro opremljenom prostoru, i unapredili vlastito poslovanje. Međutim, to ne možemo raditi svake godine, jer je vrednost ulaganja u pijacu Zelenac bila na niovu trogodišnje dobiti preduzeća.

Nakon izgradnje mlečne hale pijaca "Zelenac" je opremljena u skladu sa potrebama zakupaca i kupaca i smatra se jednom od infarstrukturno najbolje opremljenih manjih pijaca u Srbiji. A najveći izazov za JKP "Subotičke pijace" i dalje je rekonstrukcija Mlečne pijace, koja je najfrekventnija pijaca ove vrste u Subotici. Prema istraživanjima koja su rađena za potrebe IPA projekata i Poslovnog udruženja "Pijace Srbije", na ovoj pijaci se redovno ili povremeno snabdeva preko pedeset odsto Subotičana.

Mlečna pijaca je centralna gradska pijaca, nalazi se u užem centru i zaslužuje ozbiljnu i temeljnu rekonstrukciju.  Kako zbog naših korisnika usluga koji ovde rade, tako i zbog Subotičana koji se ovde snabdevaju, ali i sve brojnijih gostiju grada, jer je nesumnjivo da ova pijaca ima i značajan turistički potencijal.  Međutim, "Subotičke pijace" ne mogu samostalno realizovati ovaj posao, to mora biti gradski projekat u koji će se uključiti i lokalna samouprava. Preduslov da se ovaj posao uopšte počne planirati je da u saradnji sa osnivačem  rešimo problem imovinsko pravnih odnosa vezanih za zemljište na kojem se nalazi Mlečna pijaca. Korist od realizacije ove investicije treba da bude višestruka. U infrastrukturu, savremenu opremu i uređenje pijaca se mora ulagati, jer je to jedini način da se izbore sa sve intenzivnijom konkurencijom drugih oblika trgovine. Dakle, rekonstrukcija Mlečne pijace bi značajno uticala na poboljšanje poslovanja JKP "Subotičke pijace", a istovremeno bi omogućila i dalji razvoj preduzetništva, naročito kada je reč o malim poljoprivrednim gazdinstvima i zanatskim radnjama različite vrste. Pijace su i dalje veoma važan kanal distribucije hrane, naročito svežeg voća i povrća, i veoma su važne za male proizvođače koji ovde brzo i jednostavno mogu plasirati svoje domaće proizvode - naglašava direktorica JKP "Subotičke pijace".

Za sada se ne zna kada će se stvoriti uslovi za uređenje Mlečne pijace, ali dobra vest je da JKP "Subotičke pijace" očekuju da će u ovoj godini biti u prilici da urede bar jednu malu pijacu.

- Generalnim urbanističkim planom treba da se reši niz pitanja vezanih za gradnju ili rekonstrukcije pijaca u gradu - dodaje Ilinka Vukoja. - U planu nam je da, čim se za to obezbede dozvole, uredimo malu pijacu u Železičkom naselju. Za ovaj posao smo obezbedili sredstva i spremni smo da, korak po korak, rešavamo probleme u funkcionisanju takvih pijaca i u drugim delovima grada kao što su Zorka i Novo naselje, na primer. Naravno, stalno razmišljamo i o pijaci u Teslinom naselju i Kvantaškoj pijaci, ali sem ulaganja u održavanje ovih prostora za sada ne možemo planirati neke veće investicije.

JKP "Subotičke pijace" su već deset godina organizator Međunarodnog i regionalnog sajma privrede, a nedavno je završen šesti zimski vašar "Winterfest" koji ovo preduzeće takođe uspešno priprema i organizuje.

- Obe manifestacije su veoma značajne za Suboticu i mi se trudimo da ih svake godine unapređujemo i sadržajno proširujemo.  I za sajam i za zimski vašar imamo podršku lokalne samouprave, a u organizaciji susreta privrednika u Subotici nam značajno pomaže i Regionalna privredna komora. Iako Subotica nema sajamsku halu, desetogodišnja istorija Sajma privrede potvrđuje da privrednici iz regiona svoj nastup u našem gradu smatraju značajnim za prezentacije i promocije svojih proizvoda i usluga. Verujem da će tako biti i ubuduće. Što se zimskog vašara tiče, nema sumnje da je ova manifestacija naišla na veliko interesovanje i da je treba dalje razvijati. Broj učesnika se iz godine u godinu povećava i nama je sada jedan od važnijih problema nedostatak dovoljnog broja tipskih prodajnih štandova. Nadam se da ćemo ove godine, u saradnji sa drugim subotičkim preduzećima, uspeti da obezbedimo veći broj istih drvenih kućica i da ćemo tako uspeti da rešimo dva problema sa kojima smo se i ove godine suočavali. Prvi je potreba da svi izlagači dobiju tipske, jednobrazne štandove, a drugi da zadovoljmo povećanu tražnju i tako dodatno obogatimo ponudu ove manifestacije - zaključuje Ilinka Vukoja.

Povratak...

copyright © 2009  Subotičke pijace  all rights reserved
početna          o nama          pijace          informator          kvalitet          barometar          javne nabavke          kontakt         

menadžment

istorija

o subotici

dokumenti

mlečna

teslina

zelenac

kvantaš