Subotičke pijace
Subotica Sajam
Prva "Noć subotičkih pijaca"
31.08.2017

Zadnjeg dana avgusta, u ulici Korzo u centru Subotice, održana je prva manifestacija pod nazivom „Noć subotičkih pijaca". Manifestacija je osmišljena u sklopu programa obeležavanja Dana grada Subotice, a organizovali su je Akcionarsko društvo „Tržnica" i JKP „Subotičke pijace" uz podršku Poslovnog udruženja „Pijace Srbije" i lokalne samoprave Subotice.

Cilj manifestacije je bio da promoviše pijačnu delatnost i pijace kao tradicionalne kanale distribucije svežeg voća, povrća i drugih životnih namirnica, odnosno lokalne proizvođače i trgovce koji posluju na njima.

Na manifestaciji „Noć subotičkih pijaca"se, sa ponudom svežeg voća, povrća i drugih proizvoda iz vlastite proizvodnje, predstavilo desetak proizvođača i prodavaca sa subotičkih pijaca kojima upravljaju JKP „Subotičke pijace" i AD „Tržnica".

- Lepo je videti ovako bogatu ponudu voća i povrća na centralnom šetalištu u gradu - rekla je

Timea Horvat, zamenik gradonačelnika Grada Subotice tokom posete manifestaciji "Noć subotičkih pijaca". - Mislim da smo sa ovim događajem, koji je po prvi put organizovan u Subotici, obogatili program obeležavanja Dana grada i pokazali da Korzo uz dobre sadržaje ponovo može biti pun Subotičana.

Prva "Noć subotičkih pijaca" je nastala na ideji da se pokuša ukazati na vrednosti hrane, prvenstveno voća i povrća, koja se proizvodi u neposrednom okruženju, odnosno na značaj pijaca kao mesta koja omogućuju da se svakodnevno snabdevamo kvalitetnim domaćim proizvodima iz regiona.

- Pored činjenice da na pijacama imamo priliku da kupimo sveže i dobre proizvode, snabdevanjem na pijacama doprinosimo i razvoju lokalne sredine, odnosno ruralnog okruženja i očuvanju sela - kaže Ilinka Vukoja, direktorica Javnog komunalnog preduzeća "Subotičke pijace". - To je ujedno i jedan od najznačajnih programskih ciljeva Poslovnog udruženja "Pijace Srbije", te očekujem da ćemo ovakve manifestacije organizovati i ubuduće.

Najveću pažnju Subotičana privukao je štand na kojem je radio gost "Noći subotičkih pijaca", karving majstor Pavel Hrcan, koji je na ovoj manifestaciji predstavio karving kao veštinu oblikovanja voća i povrća.

- Najlepše je raditi na lubenici, a sada je baš sezona lubenice i srećan sam što mogu na njoj da pokažem karving - kaže Pavel Hrcan, karving majstor i potpredsednik Asocijacije karving mastera Srbije. - Karving se može raditi na gotovo svom voću i povrću, a sve što se uradi po završetku služi kao dekoracija uz jela, a može se i pojesti. Izrazito mi je drago mi je što sam ovde i što po prvi put radim prezenetaciju karvinga u Subotici.  

Učesnici, proizvođači i prodavci voća i povrća sa subotičkih pijaca, izrazili su nadu da će ova manifestacija postati tradicionalna i naglasili da im je ovakav susret sa kupcima dragoceno iskustvo i prilika da promovišu ono što nude na pijacama.

- Drago mi je što smo dobili prilku da i u centru grada Subotičanima ponudimo svoje porodične proizvode, kaže Mila Tadić iz poljoprivrednog gazdinstvo Tadić iz Donjeg Tavankuta. - Imali smo dosta kupaca, a većina je bila prijatno iznenađena što nas vide ovde. Kupci kažu da je sve što smo ponudili lepo i prve klase, a i mi smo se potrudili da sve izgleda kako treba.

Prva "Noć subotičkih pijaca" upotpunjena je izložbom fotografija, koje prikazuju pijace sa ovih prostora kroz istoriju, a posetiocima je na raspolaganju bila i ponuda hrane i pića koju je pripremao cafe-restoran „RENAISSANCE".Povratak...

copyright © 2009  Subotičke pijace  all rights reserved
početna          o nama          pijace          informator          kvalitet          barometar          javne nabavke          kontakt         

menadžment

istorija

o subotici

dokumenti

mlečna

teslina

zelenac

kvantaš