Subotičke pijace
Subotica Sajam
Od promenade do tržnice
30.11.2017

Mlečna pijaca je najfrekventnija i najbolje snabdevena pijaca voća, povrća, mlečnih proizvoda, živinskog mesa i jaja u Subotici. Uz bogatu ponudu zakupaca i vlasnika lokala, odnosno svežeg mesa, ribe i pekarskih proizvoda, te obilje drugih prehrambenih artikala, ova pijaca opravdano ima status centralne gradske tržnice. Upravo zbog toga i svog osnovnog cilja da snabdeva Subotičane svežim životnim namirnicama, Mlečna pijaca zaslužuje temeljnu rekonstrukciju, odnosno funkcionalnost u skladu sa vremenom i novi i atraktivniji izgled koji će se uklopiti u arhitekturu okruženja.

JKP "Subotičke pijace" od osnivanja do danas rekonstrukciju Mlečne pijace svrstavaju u prioritetne ciljeve. Ovaj posao istovremeno podrazumeva ozbiljna finansijska ulaganja, ali i niz odluka lokalne samouprave kojima će prostor na kojem se pijaca trenutno nalazi, trajno biti opredelejn za ove namene.

Zato se i dalje radi na idejnim skicama rekonstrukcije Mlečne pijace. Traga se za rešenjima koja će ovoj pijaci dati značaj i kao delu turističke ponude grada, odnosno ceo prostor vizuleno uklopiti u jedan od centralnih i najatraktivnijih gradskih prostora.

Zanimljivi prilozi, između ostalog i kao podsterk i inspiracija za realizaciju ovog strateški važnog projekta za grad, mogu se naći u bližoj i daljoj istoriji Subotice.

Predlogom projekta iz 2009. godine predviđeno preseljenje pijace na novu lokaciju

Već decenijama, odnosno gotovo od prvog dana kada je otvorena na mestu na kojem se i danas nalazi, Mlečna pijaca je bila predmet diskusija različite vrste. U daljoj prošlosti prvenstveno zbog prostora koji zauzima, odnosno njegove pređašnje namene. Mlečna pijaca je, naime, izgrađena na nekadašnejm Zrinjskom trgu koji je početkom XX veka, sa drvoredima i lepo uređenim šetalištem, bio jedna od gradskih promenada. Nekima je gubitak šetališta teško pao, te se nikada nisu pomirili sa činjenicom da je na njemu nikla pijaca.

U novije vreme, naročito poslednjih dvadesetak godina, ređe se pominje lokacija, ali se često govori o izgledu, funkcionalnosti, uređenosti, saobraćajnicma itd. Istini za volju, jedno od retkih kompletnih idejnih rešenja izgradnje nove, centralne gradske pijace, bavi se i prostorom. Idejno-programsko rešenje zatvorenog objekta pijace "Gradska tržnica", nastalo 2009. godine, predviđa dislociranje Mlečne pijace na prostor omeđen Trgom oktobarske revolucije, Tolstojevom i dve novoizgrađene ulice. Sadašnji prostor, prema ovom predlogu, bio bi pretvoren u parking sa mnogo zelenila. Ovim projektom bilo je predviđena izgradnja zatvorene pijace, a objekat je planiran na tri nivoa.

Projekat Uprave Udruženja trgovaca za grad Suboticu iz 1937. godine

Verovatno najzanimljivije rešenje za izgradnju centralne gradske pijace u istoriji Subotice potiče iz 1937. godine. Tada je Uprava Udruženja trgovaca za grad Suboticu, donela odluku da realizuje projekat izgradnje moderne tržnice u Subotici, koja bi rešila problem raštrkanih provizornih pijaca po gradu.  Ovaj moderni objekat, trebao je da zauzme mesto na kom je danas Mlečna pijaca.

Te godine je stupio na snagu novi Zakon o radnjama, što je doprinelo razradi i ubrzanju priprema za realizaciju ove ideje. Tim pre jer je veliki broj manjih trgovaca, zanatlija i obrtnika radio pod vedrim nebom, te bio izloženim različitim vrstama vremenih nepogoda. Zato je Uprava Udruženja trgovaca za grad Suboticu zaključila da je "ovaj objekat je njihova nasušna potreba".

Prema nacrtu i predračunu koji su uradili stručnjaci, zamišljeno je podizanje tržnice na površini od 150 metara dužine i 14 metara širine, a sagradila bi se tako da se u slučaju potrebe može proširiti. Tržnica je trebalo da ima suteren, prizemlje i jedan sprat, a gradila bi se u gvozdenom betonu i staklu, što jeu to vreme bio građevinski trend.  Tržnica bi bila snabdevena sa najmodernijim mašinama i spravama, hladnjačom, opremom za proizvodnju leda, vodovodom kanalizacijom itd.  Prema izrađenom planu sadržavala bi približno 450 štandova .

Akcionarstvom do gradske tržnice

"U svim velikim gradovima postoji jedna i više tržnica sa velikim brojem prodavaona (štandova), u kojima se vrši prodaja na malo a i na veliko, ne samo svih vrsta životnih namirnica nego i ostalih vrsta robe. Subotica , po broju stanovništva treći grad u našoj državi, treba da sledi taj primer i da na zadovoljstvo celokupnog građanstva pristupi odlučno uređenju pijace, što bi se dalo ostvariti bez velikih žrtava. Najzad, izgradnjom tržnice, ulepšala bi se i naša bela Subotica" - zaključila je Uprava Udruženja trgovaca te 1937. godine.

Finansiranje izgradnje je zamišljeno na bazi akcionarstva. Predviđeno je formiranje akcionarskog društva sa kapitalom od 3.500.000 dinara podeljenih na 7.000 akcija u nominalnoj vrednosti od  500 dinara po komadu. Plan je bio da se akcije puste u javnu prodaju, a "na osnovu izrađenog proračuna, prosperitet i rentabilnost tržnice bili bi potpuno osigurani pa prema tome i amortizacija uloženog kapitala nakon izvesnog broja godina", tvrdili su članovi Uprave Udruženja trgovaca Subotice. Povratak...

copyright © 2009  Subotičke pijace  all rights reserved
početna          o nama          pijace          informator          kvalitet          barometar          javne nabavke          kontakt         

menadžment

istorija

o subotici

dokumenti

mlečna

teslina

zelenac

kvantaš