U petak, 31. avgusta, karving majstor Pavel Hrcan će kupcima i prodavcima na Mlečnoj pijaci prezentovati umetnost rezbarenja povrća i voća. Prezentacija će se održati od 10,30 do 11,30 časova na promo pultu koji će biti postavljen na cvetnom delu Mlečne, zanatske i voćne pijace na Trgu Jakaba i Komora.
Kao drevna umetnost rezbarenja povrća i voća, karving je nastao u Aziji, odnosno Kini, pre oko dve hiljade godina. Pre 800 godina proširio se na Tajland, gde je izrazito popularana, a sredinom 20. veka umetnost rezbarenja povrća i voća preneta je i na ostale zemlje.
Karving se u Srbiji intenzivnije promoviše od 2014. godine, kada je osnovana Asocijacija karving mastera Srbije.
Karving je svetski cenjena umetnost, a za rezbarenje u hrani, pored veštine, potrebna je koncentracija i posvećenost. Zato vreme za nastanka nekog rada zavisi od tehnike, težine i vrste šare, kao i kombinacija koje se rade. Pojedini radovi, posebno takmičarski, iziskuju i nekoliko dana rada.