Sačuvati bezbednost кupovine na pijacama

Кrizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 dneo je nove mere koje su stupile na snagu 22. marta 2021. godine i važiće dok to nalaže epidemiloška situacija. Kada je reč o pijacama, Naredbom ministra zdravlja propisano je da „zatvorene i otvorene pijaca, kao i radnje i prodajna mesta u okviru otvorene ili zatvorene pijace (mesare, pečenjare, specijalizovane prodavnice hrane i sl.)“ mogu radii do 20 časova pod uslovom da obezbede poštovanje mere da na prostoru u kojem se obavlja delatnost bude slobodno minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu,

Novim meream je najavljen pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mere, odnosno  dozvoljenog broja osoba u prostoru unutar objekta, kao i postojanja kovid redara u datom objektu.

U saopštenju Vlade Republike Srbije, koje je izdato povodom novih mera, još jednom se poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana. „Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum, ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu“, kaže se u saopštenju Vlade Republike Srbije.

Dosledna primena svih mera prevencije podjednako se odnosi kako na pijačne uprave, tako i na prodavce i kupce na pijacama. Zato narednih dana bezbednost kupovine na pijacama, odnosno dosledna primena i pojačana kontrola spovođenja svih mera prevencije i zaštite od korona virusa, greba da bude apsolutni prioritet svih koji posluju na pijacama. To je danas imperativ u nastojanjima da se očuva pijačna delatnost koja obezbeđuje nesmetano snabdevanje velikog broja građana Srbije svežim životnim namirnicama, naročito povrćem i voćem.

U uslovima kada su pooštrene mere jedino rešenje da se sačuvaju životi i zdravstveni sistem, odgovornost svih aktera pijačne delatnosti je višestruko veća, jer će ovi tradicionalni prodajni prostori ostati otvoreni isključivo i jedino ako ostanu bezbedna mesta kupoprodaje.