Saopštenje Poslovnog udruženja “Pijace Srbije” o fiskalizaciji na pijacama

Poslovno udruženje „Pijace Srbije\“ već više od godinu dana redovno prati kompletan proces priprema za primenu Zakona o fiskalizaciji na pijacama. Кorisnicma usluga, odnosno prodavcima na pijacama, sve vreme plasiramo isključivo informacije koje potiču iz zvaničnih izvora nadležnih državnih organa.

U saradnji sa udruženjima za komunalne delatnosti i trgovinu Privredne komore Srbije, organizovali smo i nekoliko sastanaka sa predstavnicima Ministarstva finansija i Poreske uprave Srbije sa ciljem da poboljšamo protok informacija i, u skladu sa svojim ovlašćenjima i mogućnostima, damo doprinos uspešnosti primene Zakona o fiskalizaciji na pijacama.

Zbog niza netačnih i zbunjujućih informacija koje prate aktulene proteste pijačnih prodavaca, još jednom naglašavamo da registrovani poljoprivredni proizvođači, koji na pijačnim tezgama prodaju svoje proizvode, nisu obveznici fiskalizacije. Nije tačno da će kupci „čekati\“ fiskalni račun za vezu šargarepe, kilogram krompira ili bilo koje povrće, voće ili drugi proizvod poljoprivrednika koji ga prodaje na nekoj od pijaca u Srbiji.

Fiskalizacije su oslobođene i delatnosti koje se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, a fiskalne kase su obavezne za preduzetnike koji na pijacama prodaju različite vrste robe široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvođača ili voće i povrće iz uvoza.

Pijačnim prodavcima koji su obveznici e-fiskalizacije ne osporavamo ni pravo na drugačije mišljenje, niti da zbog toga protestuju. Ali, apelujemo na njih da sve svoje aktivnosti sprovode u skladu sa propisima i ne ugrožavaju svakodnevno funkcionisanje pijaca, jer verujemo da nam je zajednički cilj da ih sačuvamo kao mesta na kojima će se građani Srbije i dalje sa zadovoljstvom snavdevati kvalitetnim životnim namirnicima domaćeg porekla i drugim artiklima široke potrošnje.