Svetska konferencija i razvojni projekti

Na drugoj ovogodišnjoj sednici, koja je 10. aprila održana u Beogradu, Upravni odbor Poslovnog udruženja \“Pijace Srbije\“ je razgovarao o pripremama za predstojeću konferenciju Svetskog udruženja veletržnica. U prvom delu ovog sastanka, predsednik Upravnog odbora Udruženja i direktor JKP \“Gradske pijace\“ Beograd, Bojan Bajagić, informisao je kolege iz drugih gradova u Srbiji da će u tri programske celine ovog skupa učestvovati više od sto predstavnika veletržnica i tržnica iz celog sveta i naglasio značaj konferencije za razmenu informacija, znanja i iskustava, odnosno promociju pijačne delatnosti.

Konferencija Svetskog udruženja veletržnica, pod naslovom “Izazovi u lancu snabdevanja svežom hranom”, održaće se od 15. do 17. maja ove godine u Beogradu.  Organizator je Javno komunalno preduzeće „Gradske pijace\“ iz Beograda, a u radu konferencije, koja se po prvi put održava u Srbiji, će učestvovati i članovi Poslovnog udruženja “Pijace Srbije”, među kojima je i JKP “Subotičke pijace”.

U nastavku sednice, kojom je predsedavao Dejan Ljubisavljević, potpredsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja “Pijace Srbije” i direktor JKP “Subotičke pijace”, usvojen je plan aktivnosti vezanih  za pokretanje inicijative za upis pijaca i vašara u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Upravni odbor je potom razmotrio i usvojio i predlog dinamike realizacije projekta „Garantovano domaće – pijace Srbije\“, a  imenovana je i  radna grupa za izradu predloga Nacrta zakona o pijacama u saradnji sa Udruženjem za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije.

Sve o čemu smo razgovarali na sastanku u Beogradu je od izuzetnog značaja za razvoj pijačne delatnosti – kaže Dejan Ljubisavljević. –Učestvovaćemo u radu konferencije Svetskog udruženja veletržnica, jer će u Beogradu biti i predstavnici španskih pijačnih uprava, čije se pijace smatraju izrazito reperezentativnim u celom svetu. Očekuje nas nekoliko razvojnih projekata, prvenstveno rekonstrukcija Mlečne pijace, te nam je cilj da razmenjujemo iskustva i učimo na praktičnim primerima zemalja koje imaju savremene i dobre pijace. Sa zadovoljstvom smo podržali i inicijativu Udruženja da se pijace i vašari upišu u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Smatramo da će to doprineti isticanju turističkog potencijala pijaca u Srbiji, što i mi želimo da postignemo rekonstrukcijom Mlečne pijace u centru Subotice. Isto važi i za projekat “Garantovano domaće – pijace Srbije”, čija će realizacija verovatno krenuti upravo iz našeg grada.

Poslovno udruženje “Pijace Srbije” okuplja 24 preduzeća iz cele zemlje, a aktivno radi na razvoju pijačne delatnosti od 2003. godine, kada je osnovano u ovom obliku.