Blagi oporavak prometa roba na pijacama

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama (izražena u tekućim cenama) u Republici Srbiji za prvih devet meseci 2020. godine, manja je za 8% u odnosu na isti period prošle godine. Od 1. januara do 30. septembra tekuće godine na pijacama u Srbiji je prodato robe u vrednosti od 27 milijardi i 687 milona dinara, što je za oko 2,7 milijardi dinara manje nego u istom periodu lane.

S obzirom da je tokom prvih šest meseci ove godine promet poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji bio manji za 14,2% odnosno 2,8  milijardi dinara, devetomesečni presek najavljuje blagi oporavak pijaca. Tokom ovog perioda na pijacama se najviše prodavalo povrće (33,5%), voće i grožđe (19,4%), mleko i mlečni proizvodi (13,8%) i živina i jaja (12,9%).

Pad prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama tokom prvih devet meseci 2020. godine je direktna posedica pandemije korona virusa COVID-19. Tokom ovog perioda sve pijace u Srbiji su bile zatvorene i za prodavce i za kupce u proseku najmanje mesec dana, nekima je radno vreme skraćeno, a tradicionalni vašari i niz manifestacija koja organizuju pijačne uprave su otkazani.