Bogata ponuda jesenjih plodova

Osamnaesti „Vašar zimnice“, koji organizuje Javno komunalno preduzeće „Subotičke pijace“ održan je 12. oktobra na Kvantaškoj pijaci. Jesenje plodove povrća i voća, koji se po tradiciji u ovo doba godine kupuju kako bi se pripremila zimnica, Subotičanima je nudilo oko pedeset proizvođača i prodavaca iz regiona.

I ovoga puta najviše su se kupovali krompir, crni i beli luk, šargarepa, peršun, paprika i krastavci, a u bogatoj ponudi je bilo i jabuka, grožđa, krušaka, dunja, bundeva itd. Cene povrća i voća su uglavnom bile na niovu pijačnog proseka, ili nešto niže za artikle upakovane u vreće od 5 ili više kilograma.

I organizatore „Vašara zimnice“ i kupce na Kvantaškoj pijaci najviše je obradovao dobar odziv poljoprivrednih proizvođača iz regiona. Neki od njih prodaju isključivo u sezoni i to na Kvantaškoj pijaci, pa značajnom delu stalnih kupaca na pijacama njihovi proizvodi nisu uvek dostupni.

Poljoprivredno gazdinstvo Dožai iz Starog Žednika je svoje proizvode nudilo na dva prodajna mesta. Vinko Dožai i njegova ćerka Ana Marija su kupcima na „Vašaru zimnice“ ponudili svežu papriku, krompir i crni luk iz svoje proizvodnje.

– Iako dosta prodamo od kuće, u sezoni smo redovno na Kvantaškoj pijaci – kaže Ana Marija Dožai. – Promet varira, što je normalno, ali pijaca nam i dalje omogućuje da plasiramo značajan deo povrća koje proizvodimo.

I Vinko Dožai se slaže da su pijace i dalje jako važne za male proizvođače povrća i voća, naročito u sezonskim špicevima kada prodajom prvih plodova treba obezbediti novac za berbu ili druge radove na zemlji.

Mi smo malo poljoprivredno gazdinstvo i suočavamo se sa istim problemima kao i većina malih prozvođača. Teško je obezbediti stalno finansiranje proizvodnje, još je teže naći potrebnu radnu snagu, ali to ne znači da ne želimo da radimo i proizvodimo – kaže Vinko Dožai. – Izlazak na pijacu nam je važan, tu nam je veliki broj kupaca sa kojima smo se upoznali i sa kojima redovno poslujemo. Kupuju od nas jer smo izgradili poverenje, znaju da im prodajemo svoj proizvod, Zato predlažem rukovodstvu „Subotičkih pijaca“ da razmisli o produženju radnog vremena Kvantaške pijace, bar u sezonskim špicevima. Ovo nije pijaca na kojoj se kupuje isključivo na veliko, ovde dolaze i ljudi koji kupuju povrće za celu porodicu za nekoliko dana, a oni koji rade do tri sata ili duže to ne mogu. Neki ni ne znaju da postojimo i da dobar domaći proizvod mogu kupiti direktno od nas.

Iako većina poljoprivrednih proizvođača i prodavaca na „Vašaru zimnice“ kaže da su se navike potrošača promenile, da se zimnica manje kupuje, te da je promet koji ostvaruju značajno manji nego ranijih godina, opšti je utisak da su i oni i kupci sa Kvantaške pijace otišli zadovoljnji. Tome je doprinelo i lepo vreme koje je kupcima omogućilo da prošetaju kroz celu pijacu i pogledaju šta im se sve nudi, a prodavcima da rade u dobrim uslovima.