Добра понуда и поред лошег времена

Иако је киша ометала и продавце и купце, на  традиционалном„Ваашару зимнице“ који је данас одржан на Кванташкој пијаци у Суботици, могло се добро пазарити. Око педесет произвођача и продаваца понудило је Суботичанима добар избор сезонског поврћа и воћа а, с обзиром на временске прилике, и одзив купаца је био на нивоу очекивања.

– Ова година је због суше била веома специфична па већ сада неких производа, као што је прадајз, на пример, има у веома малим количинама – каже Карољ Сабо, пољопривредни произвођач поврћа и воћа са Келебије. – Добра је понуда паприке, а на другој страни још нема купуса и карфиола у довољним количинама. Першун и шаргарепу ћемо вадити касније, јер значајан део овог поврћа треба сачувати током зиме. Зато треба организовати још један овакав вашар средином октобра, као што је било ранијих година.

Карољ Сабо редовно продаје своје производе на Кванташкој пијаци у Суботици и, иако се суочава са низом проблема, задовољан је прометом. Каже да све производи на традиционалн начин, да чува старе сорте воћа и поврћа и да купци то препознају.

– Поред суше нас погађа и цена горива, на жалост све је поскупело, а ми своје цене прилагођавамо могућностима купаца. Знамо да и они трпе терет ове енергетске кризе па немамо куд – додаје Сабо.

Роберт Дудаш са Палића је на „Вашар зимнице“ изнео кукуруз шећерац по којем га купци препознају већ годинама. Каже да на Кванташку пијацу у Суботици у сезони долази сваког викенда.

Већина повртара и воћара из региона, који су своју робу понудили на „Вашару зимнице“, прода купцима највећи део својих производа на Кванташкој пијаци у Суботици. Из прве руке, како воле да кажу.

– Ту сам обично два пута недељно, за више немам времена – каже пољопривредник Саболч Енги из Бачких Винограда. – Година је тешка, проблем је формирати цене јер су нам трошкови све већи, али мени је овде добро јер готово све што произведем продам на Кванташкој пијаци.

На „Вашару зимнице“ се највише куповао кромпир, црни и бели лук и све врсте паприке. Највише бабура и такозвана парадајз паприка, које се традиционално киселе и остављају у тегле. А када је реч о воћу најтраженији су били грожће и јабуке.

Двадесет и први „Вашар зимнице“ је организовало Јавно комунално предузеће „Суботичке пијаце“.