Domaći proizvodi za domaće kupce

Devetnaesti „Vašar zimnice“, koji je početkom oktobra održan na Kvantaškoj pijaci, okupio je oko sedamdeset proizvođača i prodavaca. Uz lepo vreme i dobar odziv kupaca, ova tradicionalna menifestacija je i ove godine potvrdila da Subotičani cene domaće proizvode koje mogu kupiti direktno od proizvođača. Većinu već poznaju, jer se na pijacama sreću godinama i neguju međusobno poštovanje.

Upravo zato Javno komunalno preduzeće „Subotičke pijace“ već gotovo sve decenije organizuje ovu manifestaciju sa ciljem da promoviše domaće proizvođače i podstiče kupce da se svežim i kvalitetnim povrćem i voćem snabdevaju na pijacama.

Iako već nekoliko godina većina proizvođača i prodavaca tvrdi da se zimnica manje kupuje, te da je promet koji ostvaruju značajno manji nego ranijih godina, gotovo svi redovno dolaze na „Vašar zimnice“ i uglavnom kući odlaze zadovoljni.

– Na Kvantašku pijacu dolazim već 14 godina, a svoje proizvode prodajem i na Mlečnoj pijaci – kaže Zoran Bošnjak, poljoprivredni proizvođač iz Male Bosne. – Tu su moji stalni kupci koji znaju kako radim i šta proizvodim, pa ne moram puno da hvalim svoje prozvode.

Da je upravo tako potvrđuje i jedna gospođa kojoj Zoran, dok razgovaramo pomaže da gajbu krastavaca koje je kupila od njega stavi na zadnji sic bicikle.

– Već godinam kupujem od njega jer znam da je na vrhu gajbe isto što i na dnu – kaže ova gospođa.

Slično je bilo i na nizu drugih prodajnih mesta na kojima su se sretali proizvođači i kupci. A u  obilju ponude jesenjih plodova povrća i voća i na ovogodišnjem „Vašaru zimnice“ najviše su se prodavali krompir, crni i beli luk, paprika, krastavci, šargarepa, peršun, jabuke, grožđe, kruške, bundeve itd.

Cene su uglavnom bile nešto povoljnije u odnosu na maloprodajne, a za veće količine su se, kako to na pijacama i priliči, sklapali posebni dogovori.