Poslovanje pijaca u Srbiji tokom pandemije korona virusa

U Privrednoj komori Srbije u Beogradu je 15. oktobra 2020. godine održana tematska rasprava „Aktuelno stanje u komunalnoj delatnosti upravljanja pijacama u Srbiji – poslovanje u uslovima pandemije korona virusa COVID-19“, koju su organizovali Poslovno udruženje „Pijace Srbije“ i Grupacija za pijačanu delatnost pri Udruženju za komunalne delatnosti PKS.

U uvodnom delu učesnicima skupa su predstavljeni rezultati istraživanja Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ o poslovanju preduzeća koja se bave komunalnom delatnošću upravljanja pijacama u periodu od aprila do septembra tekuće godine, odnosno tokom pandemije korona virusa COVID-19. Analziriani su podaci o merama prevencije i bezbednosti kupovine na pijacama, stepenu iskorišćenosti kapaciteta, umanjenju prihoda, vanrednim troškovima, olakšicama koje su odobrene korisnicima usluga i podršci lokalnih samouprava, koje su u većini slučajeva osnivači javnih ili javno komunalnih preduzeća koja upravljaju pijacama.

Koliko je zatvaranje pijaca, koje tokom proglašenog vanrednog stanja u zemlji u proseku nisu radile oko 30 dana, uticalo na poslovanje i promet ovih tradicionalnih mesta snabdevanja građana Srbije, govore i podaci Republičkog zavoda za statistiku. Naime, tokom prvih šest meseci 2020. godine promet poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji bio je manji za 14,2% u odnosu na isti period lane, a  ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Republici Srbiji u ovom periodu je bila 16,7 milijardi dinara, što je za oko 2,8 milijardi dinara manje u odnosu na 2019. godinu. 

Učesnici tematske rasprave , kojoj su prisustvovali i predstavnici Javnog komunalnog preduzeća “Subotičke pijace”, zaključili su da su pijace, kao izrazito važan kanal distribucije prehrambenih proizvoda, podjednako značajne i za nesmetano snabdevanje građana Srbije svežim životnm namirnicama, naročito povrćem i voćem.

To potvrđuje i podatak da je tržišni udeo prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama, u odnosu na prodaju i otkup proizvoda, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srbiji u 2019. godini, bio 24,75%, što znači da je gotovo četvrtina poljoprivrrednih proizvoda plasirana na pijacama.

Zato je dosledna primena svih mera prevencije i dalje unapređenje bezbednosti kupovine na pijacama tokom pandemije korona virusa COVID-19, prioritet svih preduzeća koja se bave komunalnom delatnošću upravljanja pijacama.

U saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Poslovno udruženje “Pijace Srbije” će u narednom periodu raditi i na jačanju saradnje sa nadležnim državnim i organima lokalnih samouprava sa ciljem da obezbedi da pijace ostanu sigurni i dostupni kanali distribucije za poljoprivredna gazdinstva, odnosno bezbedna mesta snabdevanja za građane Srbije.