Kako legalizovati prodaju svežeg mleka na pijaci?

Dugo očekivani propisi koji regulišu prodaju svežeg mleka na pijacama doneti su krajem prošle, a na snazi su od 1. januara 2018. godine. \“Pravilnik o malim količinama primarnih proizvoda koje služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti, kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla\“, omogućuje malim proizvođačima (poljoprivrednim gazdinstvima) da legalizuju proizvodnju i prodaju upakovanog ili neupakovanog svežeg mleka na pijacama.

Uprava za veterinu je nedavno objavila uputstva vezana za obaveznu proceduru upisa u registar proizvođača malih količina primarnih proizvoda. Kompletan tekst pravilnika, kao i prateću dokumentaciju vezanu za standarde, prijavu i upis proizvođača u centralni registar, možete pogledati na web portalu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu, na adresi http://www.vet.minpolj.gov.rs/.

U ovom broju Informatora obajvljujemo pregled najznačajnijih delova pravilnika koji se odnose na proizvodnju i prodaju malih količina sirovog mleka.

Uslovi za registrovane proizvođače

Proizvođač proizvodi i stavlja u promet sirovo mleko koje potiče od životinja koje su dobrog opšteg zdravstvenog stanja, zdravog vimena i bez rana ili ozleda koje mogu da utiču na upotrebljivost sirovog mleka.

Proizvođač može da skladišti sirovo mleko u prostoriji, odnosno prostoru koji je odvojen od prostorija u kojima se drže životinje. Sa sirovim mlekom od različitih vrsta životinja rukuje se odvojeno. Samo sirovo mleko od dve uzastopne muže, odnosno sirovo mleko koje je dobijeno od muže u toku 24 sata može da se meša

Sirovo mleko može da se prodaje krajnjem potrošaču najduže u roku od 24 sata, ako se odmah posle muže ohladi i čuva na temperaturi najviše do 4 ºC.

Proizvođač sirovo mleko može da prodaje krajnjem potrošaču upakovano ili neupakovano.

Proizvođač na mestu prodaje neupakovano sirovo mleko puni u čiste posude u prisustvu krajnjeg potrošača, odnosno odgovornog lica maloprodajnog objekta.

Proizvođač neupakovano sirovo mleko može da prodaje i iz automata za prodaju sirovog mleka („mlekomat\“), koji ispunjava uslove u skladu sa posebnim propisom o uslovima higijene hrane i na osnovu posebnog odobrenja nadležnog organa.

Informacije za potrošače

Proizvođač na etiketi upakovanog, odnosno na mestu prodaje neupakovanog sirovog mleka, na dobro vidljiv i jasan način, izuzev u slučaju domaće trpeze i dostave na kućnu adresu („od vrata do vrata\“), navodi informacije namenjene krajnjem potrošaču. To su

– ime i adresa proizvođača zajedno sa drugim potrebnim kontakt podacima;

– registarski broj proizvođača/identifikacioni broj gazdinstva;

– adresu i, ako je potrebno, naziv mesta proizvodnje;

– vrstu životinje od koje mleko potiče;

– datum muže;

– rok upotrebe;

– temperaturu čuvanja;

– neto količinu na originalnom pakovanju i

– naznaku „Sirovo mleko. Koristiti posle kuvanja\“.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *