Preporuke Uprave za veterinu

Proizvođači i prodavci hrane životinsjkog porekla na pijacama imaju obavezu da u cilju zakonitog i bezbednog poslovanja i postupanja hranom životinjskog porekla, odnosno zaštite potrošača, poštuju važeća zakonska i pozakonska akta koja regulišu ovu oblast. JKP \“Subotičke pijace\“ podsećaju korisnike usluga ove vrste na preporuke Uprave za veterinu koje su obavezujuće.

PROIZVODI OD MESA

Prodavci proizvoda od mesa mogu prodavati na pijaci samo proizvode koji potiču iz objekata koji poseduju Rešenje Uprave za veterinu o ispunjenosti propisanih veterinarsko-sanitarnih uslova za preradu mesa i kojem je dodeljen veterinarski kontrolni broj. Ukoliko prodavci nemaju svoj objekat, već prodaju po ovlašćenju, obavezno je da poseduju izjavu vlasnika objekta, kopiju rešenja o odobrenju objekta i otpremnicu za svaku pošiljku, Svaki proizvod od mesa mora posedovati proizvođačku deklaraciju, izloženu na mestu prodaje i dostupnu potrošaču. Zabranjena je upotreba mesoreznice za narezivanje proizvoda od mesa.

ŽIVINSKO MESO

Prodavci živinskog mesa mogu prodavati na pijaci samo sveže ohlađeno meso živine koja je zaklana i pregledana od strane veterinarske inspekcije u klanici koja poseduje rešenje Uprave za veterinu o ispunjenosti propisanih veterinarsko-sanitarnih uslova za klanje živine i kojoj je dodeljen veterinarski kontrolni broj. Ukoliko prodavci nemaju svoj objekat, već prodaju po ovlašćenju, obavezno je da poseduju izjavu vlasnika klanice, kopiju rešenja o odobrenju klanice i otpremnicu za svaku pošiljku. Živinsko meso u trupovima mora biti originalno upakovano i deklarisano ili posedovati žig veterinarske inspekcije. Komadno živinsko meso mora posedovati proizvođačku deklaraciju izloženu nam mestu prodaje i dsstupnu potrošaču. Zabranjeno je rasecanje mesa na pijaci.

PROIZVODI OD MLEKA

Prodavci proizvoda od mleka mogu prodavati na pijaci samo sir i kajmak koji potiču iz objekta u domaćinstvu koji poseduje rešenje Uprave za veterinu o ispunjenosti propisanih veterinarsko-sanitaranih uslova za preradu mleka i kojem je dodeljen veterinarski kontroli broj u skladu sa članom 108. Zakona o veterinarstvu (Službeni glasnik 91/05 i 30/10). Zabranjena je prodaja svežeg mleka na pijacama.

JAJA

Prodavci konzumnih jaja mogu prodavati na pijaci samo jaja koja potiču iz objekta – farme koja poseduje rešenje Uprave za veterinu o ispunjenosti propisanih veterinarsko-sanitarnih uslova za držanje koka nosilja kojoj je dodeljen veterinarski kontrolni broj. Uskoliko nemaju svoju farmu, već prodaju po pvlađćenju, obavezno je da poseduju izjavu vlasnika farme, kopiju rešenja o odobrenju objekta i otpremnicu za svaku pošiljku. Jaja koja se stavljaju u promet moraju posedovati proizvođačku, deklaraciju izloženu nam mestu prodaje i dostupnu potrošaču.

MED

Prodavci meda mogu prodavati na pijaci samo med koji potiče iz objekta u domaćinstvu koji poseduje rešenje Uprave za veterinu o ispunjenosti propisanih veterinarsko-sanitaranih uslova za preradu i pakovanje meda i kojem je dodeljen veterinarski kontolni broj. Med koji se stavlja u promet mora posedovati proizvođačku deklaraciju na pakovanju.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *