Neophodno je poštovati propisane mere

Epidemiološka situacija u Subotici se i dalje ocenjuje kao nepovoljna, ali ohrabruje činjenica da se već drugu nedelju za redom beleži trend poboljšanja, kaže se u saopštenju Gradskog štaba za vanredne situacije. Građani i ustanove treba da nastave sa neophodnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi trend obolevanja i u narednom periodu bio silazni. Pridržavanje svih propisanih preventivnih mera i dalje je neophodno, jer isključivo od nas samih zavisi kretanje broja obolelih u narednom period, zaključuje se u saopštenju.

Javno komunalno preduzeće “Subotičke pijace” i dalje redovno primenjuje sve mere prevencije od širenja zaraze korona virusom COVID-19 na svim pijacama kojima upravlja. Uz svakodnevnu dezinfekciju pijaca na ulazima sui  dalje sredstva za dezinfekciju, odnosno uputstva i upozorenja o merama prevencije.

U skladu sa naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije, koja je na znazi od 17. jula, i dalje je zabranjeno okupljanje više od 10 lica na javnim mestima u zatvorenom  i otvorenom prostoru. Na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od 1,5  metara, odnosno za svaku osobu mora biti slobodnog prostora od najmanje četiri kvadratna metra.

Nošenje zaštitnih maski je obavezno i na otvorenim prostorima, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od 1,5 metra.

Gradski štab za vanredne situacije je preporučio da se zaštitne maske nose i na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru.

U svim javnim zatvorenim prostorima, kao i u svim privrednim subjektima koji obavljaju delatnost u trgovinskim formatima (tržni centri, supermarketi, mini marketi), ugostiteljskim objektima, baštama i drugim objektima gde se vrši prodaja robe i pružanje usluga ograničen je  broj lica koja mogu biti istovremeno prisutna u objektu, tako da na svaka četiri kvadratna metra može biti prisutno jedno lice.

Na ulazu u ove objekte mora biti jasno istaknuta površina i broj lica koja mogu biti istovremeno prisutna u objektima.

Bezbedna kupoprodaja je u interesu svih aktera koji posluju ili se sreću na pijacama. Zato sve mere i preporuke vezane za prevenciju i zaštitu od širenja zaraze korona virusom treba poštovati i svakodnevno primenjivati, poručuje Javno komunalno predzeće “Subotičke pijace”.

I prodavci i kupci na pijacama treba da se pridržavaju propisanih mera i da prilagode poslovanje novim uslovima. To se prvenstveno odnosi na pojačano održavanje higijene, naročito pranja ruku, poštovanje socijalne distance i nošenje zaštitnih maski i rukavica.