Promocija strateških ciljeva privrede 

Na dvanaestom Međunarodnom i regionalnom „Subotičkom sajmu 2018\“, koji je od 31. maja do 2. juna održan u Hali sportova, učestvovalo je 182 izlagača iz Srbije, Italije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Republike Srpske i Crne Gore. Centralna tema dvanaestog susreta privrednika bio je turizam, a kao partner ovogodišnjeg sajma u Subotici se predstavio slovenački grad Bled sa kojim je Subotica članica Mreže evropskih jezera.

Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, koji je istakao da je Sajam u Subotici mesto susretanja i povezivanja privrednika, odnosno manifestacija na kojoj se razmenjuju ideje, informacije, znanja i iskustva, mesto gde se uspostavljaju poslovni kontakti.

– Značaj Međunarodnog i regionalnog Subotičkog sajma ogleda se i u činjenici da promoviše strateške ciljeve u oblasti privrede ovog regiona, usaglašene sa privrednom politikom naše zemlje – rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

Suficit u trgovini sa inostranstvom

Obraćajući se gostima, izlagačima i posetiocima „Subotičkog sajma 2018\“  gradonačelnik je  istakao da je tokom nepune dve godine ovog saziva lokalne samouprave realizovano sve što je najavljeno da će se uraditi, te da rad aktuelne gradske vlasti karakterišu dela, a ne prazne reči.

– Grad Subotica se od 2016. godine nalazi u spoljnotrgovinskom suficitu od sedam do 10 odsto, što se prvi put dešava od kraja osamdesetih godina prošlog veka. U Slobodnoj zoni i Privrednoj zoni „Mali Bajmok\“, gde je trenutno radno angažovano oko 6.000 radnika, broj zaposlenih je u stalnom porastu. U Subotici je, krajem aprila ove godine, evidentirano 5.990 nezaposlenih lica. U odnosu na isti period 2015. godine, kada je na evidenciji bilo 9.990 nezaposlenih, broj nezaposlenih smanjen je za 4.000, odnosno za 40 odsto – rekao je gradonačelnik Subotice  Bogdan Laban. – Republika Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina i Grad Subotica, preduzimaju sve da Palić ponovo stane uz rame sa najelitnijim evropskim turističkim destinacijama. U toku su javna ulaganja u postojeće objekte na Paliću kako bi se povećala njihova atraktivnost i funkcionalnost, sređuju se staze uz obalu jezera i u Velikom parku pa očekujemo da će do kraja 2018. godine taj prostor dobiti potpuno drugačiji izgled. Objekti Velika terasa i Letnja pozornica dodatno se uređuju od prošle godine i njihova funkcionalnost, kao mesta za kongrese, koncerte i druge manifestacije, značajno je poboljšana. U infrastrukturno opremanje Palića tokom 2017. godine uloženo je 118,5 miliona dinara. Za investicione projekte koji su već u fazi realizacije, u 2018. godini predviđena su ulaganja u iznosu od 88 miliona dinara. Prioritet za investiranje u razvoj Palića ima privatni sektor, a u toku se razgovori sa potencijalnim investitorima, zainteresovanim za ulaganje u izgradnju hotela sa pripadajućim velnes i spa centrom. To su sadržaji koji u ovom trenutku nedostaju Paliću.

Na otvaranju ove privredne manifestacije je govorio i vršilac dužnosti direktora Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga Slobodan Vojinović.

– Otvorili smo vrata privredi Srbije i regiona da pokažemo šta smo uradili od prošle godine do danas – rekao je Vojinović. – Možemo sa zadovoljstvom konstatovati da imamo trend rasta prometa sa inostranstvom, privrednici u regionu posluju sa 106 zemalja u svetu i ostvaruju suficit u trgovini sa sa svakom članicom Evropske unije i Ruskom federacijom.

Sajamska priznanja

Sajam je završen dodelom nagrada i priznanja. Odlukom žirija, prva nagrada za najlepši štand pripala je destileriji „Trivulesk\“ iz Leskovca, a dve druge nagrade dodeljene su Turističkoj organizaciji Trebinja i Mađarskoj nacionalnoj trgovinskoj kući. Dve treće nagrade dobili su Opšte udruženje preduzetnika Subotica i opština Bačka Topola.

Žiri je dodelio i tri posebne nagrade, a dobitnici su Privredna komora SrbijeTuristička organizacija Grada Osijek i Grad Subotica. Sajamske nagrade i priznanja dobitnicima su uručili Ilinka Vukoja, direktorica JKP „Subotičke pijace\“ i Laslo Karai, savetnik u Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog upravnog okruga. U ime nagrađenih organizatorima „Subotičkog sajma 2018\“ se zahvalio Srđan Dinić, predstavnik destilerije „Trivulesk\“ iz Leskovca.

„Subotički sajam\“ organizuje Javno komunalno preduzeće „Subotičke pijace\“ u saradnji sa lokalnom samoupravom Subotice, Regionalnom privrednom komorom Subotica i Sekretarijatom za privredu i turizam AP Vojvodine.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *