Raspisan javni poziv za “Projekat za konkurentnu poljoprivredu”

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je prvi Javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru “Projekta za konkurentnu poljoprivredu” u 2021. godini. Rok za podnošenje prijava je od 5. maja do 4. juna 2021. godine.

Predmet ovog Javnog poziva su investicije i prihvatljivi troškovi koji se odnose na unapređenje konkurentnosti primarne biljne proizvodnje, u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća. Direktni korisnici „Projekta konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ su fizička lica, nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, zadruge, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća. Među ciljanim korisnicima fokus će biti na ranjivim grupama u poljoprivrednom sektoru u Srbiji: žene, mladi poljoprivredni proizvođači u ugroženim područjima (nerazvijene/siromašne opštine).

Njima ovaj projekat pruža mogućnost da dobiju bespovratna sredstva u iznosu od 50% od ukupne vrednosti investicije (sa PDV-om), 40 % kreditno finansiraju iz kredita sa poslovnim bankama uz svega 10% sopstvenog učešća, za realizaciju projekata kojim će unaprediti poljoprivrednu proizvodnju gazdinstava i učestvovati u razvoju konkurentnosti poljoprivrede u Republici Srbiji.

„Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke koji uvodi nov model finansiranja kako bi se osnažili mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost. U 2021. godini opredeljeno je 20 miliona eura kroz ovaj projekat. Biće raspisana tri Javna poziva do kraja godine (april, jul, septembar).

Za sprovođenje prvog javnog poziva u 2021.godini, opredeljena su sredstva u iznosu od 700.000.000 dinara. Ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi u dinarskoj protivrednosti od 20.000  50.000 evra, to jest minimalni iznos bespovratnih sredstava od 10.000 do 25.000 EUR.

Tekst poziva koji sadrži obrasce, uslove za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava, spisak neophodne dokumentacije, elemente rangiranja, način utvrđivanja rang liste, u skladu sa Pravilnikom, rok za podnošenje prijave, kao i drugu dokumentaciju i ostale informacije, dostupan je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede http://www.minpolj.gov.rs/  i na zvaničnoj internet stranici Uprave za agrarna plaćanja na linku http://uap.gov.rs/pravilnici/projekat-svetske-banke/projekat-konkurentne-poljoprivrede-srbije/. Dodatne informacije u vezi raspisanog javnog poziva moguće je dobiti i preko mejl adreseinfo@scap.rs.

Korisnici usluga JKP “Subotičke pijace” se za pomoć u pripremi projektne dokumentacije mogu obratiti i u direkciji preduzeća (Đure Đakovića 23), na telefon 024 555-013 ili na mail tehnickisektor@supijace.co.rs.