U Subotici održan sastanak Radne grupe za zakonodavstvo

Radna grupa za zakonodavstvo Poslovnog udruženja „Pijace Srbije\“ je na sastanku u Subotici analizirala radnu verziju Nacrta zakona o trgovini. Na sastanku je konstatovano da u nacrtu nema značajnijih izmena regulative koja se odnosi na pijačnu delatnost, a predlagaču su upućeni predlozi za dopune člana 25 koje se odnose na poljoprivredne proizvođače i prodavce sopstvene polovne robe.

Radna grupa za zakonodavstvo Poslovnog udruženja „Pijace Srbije\“ predlaže da se u stavu 2 člana 25. radne verzije Nacrta Zakona o trgovini, formulacija pod rednim brojem 1 promeni i glasi: „poljoprivredni proizvođači i poljoprivrednici registrovani u skladu sa propisima kojima se uređuje poljoprivreda\“. U obrazloženju ovog predloga se kaže da je registracija poljoprivrednog gazdinstva dobrovoljna, odnosno nije obavezan uslov za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, te da novi zakonski akt treba da predvidi i ovu opciju. Naime, svako ko poseduje zemlju, plaća porez na istu i dobija određeni višak proizvoda je poljoprivredni proizvođač i može, pod određenim uslovima (bezbednost proizvoda i sl.) proizvode iz vlastite proizvodnje ponuditi na tržištu, odnosno na pijacama.

Predloženo je i da se stav 2 člana 25. radne verzije Nacrta Zakona o trgovini, koji definiše ko može da obavlja trgovinu, dopuni sa „fizička lica koja prodaju svoju polovnu robu\“. U obrazloženju predloga se navodi da  su sve robne pijace u Srbiji nastale su na tradiciji takozvanih „buvljih\“, „šarenih\“\“, „najlon\“ i sličnih pijaca polovne robe, na kojima prodaju obavljaju fizička lica. Interesovanje za ovu vrstu prodaje postoji i danas, te je za preduzeća koja se bave pijačnom delatnošću veoma važno da prodaja sopstvene polovne robe bude zakonski regulisana.

Na sastanku su učestvovali članovi Radne grupe za zakonodavstvo iz Beograda, Niša, Kragujevca i Subotice, a domaćini skupa su bili Akcionarsko društvo \“Tržnica\“ i Javno komunalno preduzeće \“Subotičke pijace\“

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *