Tokom letnjih meseci na pijacama kojima upravlja Javno komunalno preduzeće “Subotičke pijace” posebna pažnja se obraća na prodaju lako kvarljivih namirnica životinjskog porekla kao što su sveže živinsko meso, mleko i mlečni proizvodi, odnosno torte i kolači. Svi prehrambeni proizvodi ove vrste čuvaju se, izlažu i nude kupcima isključivo u rashladnim vitrinama koje rade na propisanim temperaturama.
JKP “Subotičke pijace” svako jutro provervaju temperaturnu razliku u rashladnim vitrinama, kontroliše se i čistoća ovih uređaja, a nadležne inspekcijske službe su tu da redovno vrše nadzor nad sprovođenjem propisanih mera.
Tokom letnjih meseci, sa dnevnim temperaturama koje veoma brzo mogu ugroziti kvalitet i ispravnost proizvoda, proizvođačima i prodavcima lako kvarljivih namirnica životinjskog porekla se preporučuje da obrate pažnju na kompletan proces manipulacije proizvodima koje nude potrošačima.
Jedna od značajnih karika u ovom procesu je transport koji se uspostavlja od proizvodnje do prodaje hrane životinjskog porekla. Naime, odgovornost proizvođača u proizvodnom lancu se ne završava kada proizvod napusti farmu ili pogon. Takozvani hladni lanac se ne sme prekidati ni u transportu pa je neophodno da se proizvođači ili prodavci pridržavaju pravila koja su propisana tokom utovara, samog transporta i istovara na odredištu, kako bi isporučena hrana bila zaštićena od spoljnih uticaja i druge vrste zagađenja.
Vozila sa rashladnim uređajima koriste se za održavanje postignute temperature, a ne da bi je dodatno ohladila. Kada se hrana prevozi na kraćim rastojanjima (do 2 sata), dovoljno je da vozilo ima dobru termičku izolaciju, koja sprečava podizanje temperature iznad propisanih granica, i vrata koja ne propuštaju vazduh.
Prevozna sredstva i posude za transport mesa ili drugih lako kvarljvih namirnica, moraju biti oprani i dezinfikovani između dva transporta, a sve površine moraju biti vodonepropustljive i pogodne za održavanje higijene.
Hrana se nakon istovara skladišti i izlaže u rashladnim komorama i vitrinama, koje takođe moraju zadovoljiti sve propisane standarde, a tokom letnjih meseci ih treba sa posebnom pražnjom prati i dezinfikovati, kako bi se obezbedili svi uslovi za nesmetano čuvanje kvaliteta i zdravstvene ispravnosti životnih namirnica koje se iz njih prodaju.
Kako bi kupovina na subotičkim pijacama bila bezbedna i tokom pandemije korona virusa COVID-19 , JKP “Subotičke pijace” podsećaju kupce i prodavce na značaj sprovođenja preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja zaraze, te apeluju da svi na pijacama nose maske i drže bezbedno odstojanje.