Novi Žednik – pijačni plato i nove tezge

Sredinom juna prodavci na improvizovanoj pijaci u Novom Žedniku, koji su svoju robu prodavali sa zemlje ili iz prikolica, dobili su pijačni plato i tezge. Javno preduzeće  za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica je organizovalo betoniranje prostora na kojem se odvija pijačna prodaja, a JKP “Subotičke pijace” je obezbedilo i postavilo desetak tezgi.

– Pijaca u Novom Žedniku sredom i subotom okuplja lokalne poljoprivredne proizvođače koji ovde plasiraju svoje proizvode – kaže Dejan Ljubisavljević, direktor JKP “Subotičke pijace”. – Do sada se prodaja odvijala sa zemlje, sa stolića ili iz prikolica, na prostoru koji nije bio uređen. Betonski plato i tezge koje smo postavili će obezbediti da prodavci rade u mnogo povoljnijim uslovima, odnosno da se meštani Novog Žednika mogu normalno snabdevati kvalitetnim i svežim povrćem i voćem. Znamo da ima još niz mogućnosti za unapređenje ove male pijace pa ćemo nastaviti da sarađujemo sa rukovodstvom Mesne zajednice Novi Žednik. Već smo razgovarali o ideji da se pijačni plato natkrije i da se postavi još tezgi, jer je subotom interesovanje i prodavaca i kupaca znatno veće.

Rukovodstvo Mesne zajednice Novi Žednik već godinama dobija zahteve meštana da se pijaca uredi. To potvrđuje i predsednik Saveta, Nikola Pualić.

– Ovo je veliki korak napred  – kaže Paulić. – Možemo biti zadovoljni jer je prodavcima i meštanima konačno obezbeđen sigurniji i kulturniji način prodaje i kupovine robe. – Nadam se da je ovo samo početak u nastojanju da nađemo trajno rešenje za našu pijacu i da ćemo u narednom periodu, shodno potrebama, u saradnji sa lokalnom samoupravom Grada Subotice i JKP \“Subotičke pijace\“ i dalje unapređivati uslove za kupoprodaju na ovom prostoru..

I prodavci i kupci koji su se u sredu, 17. juna, po prvi put okupili na novom pijačnom platou u Novom Žedniku kažu da su veoma zadovoljni onim što je urađeno. Deo prodavaca veruje da će uskoro biti potrebe za proširenjem, jer ova mala pijaca sezonski okuplja i veći broj poljoprivrednih proizvođača.

–  Naravno da je ovo dobro jer više ne moram da razmišljam da li je blato i kako ću izložiti robu – kaže Robert Pištek, poljoprivrednik iz Čantavira koji već tridesetak godina prodaje svoje proizvode u Novom Žedniku. – Siguran sam da tako misle i svi ostali prodavci, a verujem da će nam sada dolaziti i više kupaca.

Lokalna pijaca u Novom Žedniku radi sredom i subotom.