Radi se idejno rešenje za novu gradsku pijacu

Idejno rešenje i geotehnički elaborat za izgradnju gradske pijace u Subotici radiće Arhitektonsko-građevinski institut iz Novog Sada, koji je dao najpovoljniju ponudu na nedavno zavšenoj javnoj nabavci za ove usluge, koju je raspisalo Javno komunalno preduzeće “Subotičke pijace”. Rok za okončanje posla je 60 dana.

Nova gradska pijaca će se graditi na mestu postojeće Mlečne pijace na Trgu Jakaba i Komora, koja ni tehničkim karakteristikama ni izgledom ne zadovoljava potrebe Subotice. Između ostalog, idejno rešenje novu pijacu treba da vizuelno i arhitektonski uklopi u okruženje niza kulturno-istorijskih i drugih objekata koji su pod zaštitom, među kojima je svakako najznačajnija Sinagoga kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Upravo zato, idejno rešenje nove gradske pijace će značajnim delom biti orijentisano i na prilagođavanje ovog objekta potrebama daljeg unapređenja turističke ponude Subotice.

Nova gradska pijaca će biti zatvoreni objekat sa nekoliko celina, između kojih postoje takozvane tople veze, odnosno sa sadržajima prilagođenim savremenim potrebama razvoja pijačne delatnosti. Za primarne sadržaje buduće pijace radiće se nova rešenja prodajnih prostora, porilagođena zahtevima vremena. To se naročito odnosi na celinu u kojoj svoje proizvode i usluge treba da punude ugostitelji, poslastičari, proizvođači regionalnih brendova domaće i organske hrane, vinari, zanatlije itd.

Tokom izrade razmotriće se i opcija rešenja objekata gradske pijace sa i bez podzemne jednoetažne javne garaže, kako bi se poboljšali uslovi za uspostavljanje nesmetanog i bezbednog pristupa pijaci dostavnim i interventnim vozilima, odnosno parkiranja automobile prodavaca i kupaca.